בשיחות רבות עם בעלי עסקים ואפילו חברות גדולות ניתן לראות באופן מובהק איך העולם העיסקי היום מתחלק לשני סוגים של בעלי עסקים – כאלו שמחבקים את השינויים שהטכנולוגיה מביאה איתה ומחליטים לחפש פתרונות תוכנה לעסק שלהם וכאלה שיושבים ומתמרמרים על כמה הטכנולוגיה הרסה להם את העסק והפכה את השוק היום למאוד תחרותי.
קודם כל, אם אתם חלק מאירגון ניתן לראות שדווקא באירגונים שהם יותר גדולים ומגיע אדם מתוך האירגון ומביע את דעתו המקצועית כי לארגון הזה מומלץ לנקוט בגישה של פיתוח אפליקציות, לרוב הם יסרבו לרעיון שלו בטענה שהמותג הקיים של שהארגון מייצג מוכר מספיק ואין להם מה לדאוג או לבצע שינוי כיוון בתפיסה הכוללת.
דוגמה לחברה כזו היא חברת בלוקבסטר שבשיא שלה העסיקה 60 אלף עובדים ב1700 סניפים ועם צמיחתה של נטפליקס פשוט נמחקה כלא הייתה. חשוב לציין, "בולקבסטר" שלטה באופן (כמעט) מוחלט בשוק השכרת הסרטים בזמנו, נהנתה משם מותג עולמי ולבסוף נכחדה אך ורק עקב חוסר היכולת הדינאמית שלה להבין את ההתפתחות הטכנולוגית שמסביבה.
איך דבר כזה קרה ואיך בעצם נוצרה נטפליקס?
מי שזוכר בלוקבסטר הייתה כמו סיפריה רק להשכרת קלטות וידיאו. המייסד של נטפליקס שכר סרט מבלוקבסטר ואיחר להחזיר אותו בכמה ימים וכמובן, קיבל קנס על כך שאיחר עם החזר הסרט. הוא התעצבן על זה והחליט לעשות מעשה. בהתחלה הוא פתח הרשמה לתוכן ויזואלי ע"י מנוי חודשי ושלח למנויים את התוכן שהם רצו במעטפה עם די וי די (בימינו אנו, זה מצחיק בכלל להיזכר בזה).
ככה, לאט לאט נטפליקס גדלה ועם שיפור ושידרוג עולם האינטרנט היא השתדרגה למצב של סטרימנג כמו שאנחנו מכירים אותה היום וכמובן, כל הזמן דואגת להשתחלל ולהשתפר. היו לה אפילו כמה תכנים כל כך טובים שהגיעו לאוסקר.
אז נכון, תוכן איכותי הוא הכרחי וחשוב וכמובן שרק באמונה שלמה במוצר או בשירותים שאתם מספקים בכלל תקבלו את הרצון לגדול ולהתפתח, אך חשוב להבין שבדומה למקרה הזה, ישנם עוד המון עסקים שחדלו מלפעול עקב החלטות שאינן פרוגרסיביות ומותאמות לשוק ומאידך עסקים רבים שצמחו וגדלו בצורה משמעותית תוך כדי קבלת החלטות נכונה.
נקודה חשובה לציון היא שבתוך חברת בלוקבסטר היו כאלה שהתריעו והזהירו על המצב האפשרי אך זה נפל על אוזניים ערלות וכל אזהרה כזו בוטלה וכך, מאחת החברות המובילות במשך היא התרסקה למצב שיש פה דור שלם שגדל שאין לו מושג מי היא ומה היא.
לכן, כבעלי עסקים אנחנו חייבים תמיד לחשוב איך אפשר להשתכלל ואיזה "חורים" יש לנו בעסק שאנחנו יכולים לפתור ע"י הטכנולוגיה בין אם זה פיתוח אפליקציה לאנדרואיד, בניית אתר מכירות או חיפוש בית תוכנה שיתן לנו את הפיתרון הטכנולוגי שאנחנו מחפשים.
לעומת זאת, דוגמה ליזם שהחליט לנצל הזדמנות והפך להיות אחד מענקי המסחר היא חברת "אמאזון". אמזון הייתה מבין אתרי המסחר הראשונים שהתחילה כמכירת ספרים ולאט לאט המשיכה עם דיסקים, סרטים והגיעה למימדים עצומים כמו שאנחנו מכירים אותה היום.
אמזון היא דוגמא נהדרת לכך שבאמצעות חזון, וחשיבה המותנת על המגמות בשוק ניתן להפוך ארגון מסחרי שפועל בכותלי האינטרנט לאופרציה שכוללת מסחר אינטרנטי, נדל"ן רב, סופרמרקטים, מחסני אחסון אדירים והיד עוד נטויה.
ניתן לראות שהרבה עסקים בעבר גדלו וצמחו והצליחו לעבור אפילו מדור לדור. פעם, היה מספיק לחוואי לגדל גבינות ולתלות שלט יפה מחוץ לחנות. היום, אפילו אם אתה בעלים של חנות ירקות או מכולת שכונתית חשוב שתהיה לך נוכחות דיגיטלית ואפילו מומלץ להקים חנות וירטואלית.
בשורה התחתונה, בעלי עסקים שיחליטו לברך את השינוי ויחשבו על דרכים יצירתיות יותר לשדרג את יכולותיהם הטכנולוגיות יחד עם בפיתוח פלטפורמה דיגיטלית כגון בניית אתר מכירות או פיתוח אפליקציה הם אלו שיצמחו ויגדלו.