בין אם אתם יזמים ובתהליך הקמה של סטארטאפ ובין אם אתם חברה טכנולוגית שרוצה להוציא למיקור חוץ פיתוח אפליקציות או בניית אתר מקצועי, היתרון הגדול בלקחת מפתח במיקור חוץ היא העובדה שאתם יכולים לעבוד איתו בצורה פרוייקטאלית ולא מחייבת לאורך טווח.
המשמעות היא שאין לכם יחסי עובד מעביד עם אותו מפתח. לעיתים, בעלי עסקים ללא ניסיון קודם קצת חוששים מאינטראקציה שכזו ומנסים למצוא פיתרונות ל"פיקוח" על אותו מפתח. בפועל, יחסים במיקור חוץ בנויים על אמון והסבירות שמפתח (אפליקציות למשל) יאפשר לכם לעקוב אחרי צורת העבודה שלו (בצורה של שיתופי מסך, שיחות אונליין וכדומה) שואפת לאפס.
לכן, החלטנו לייצר עבורכם מדריך קצר בעל חמישה טיפים עיקריים לעבודה עם מפתח במיקור חוץ. (לצורך העניין לקחנו בחשבון שתשכרו מפתח אפליקציות, אך הכוונה לכל סוג של מפתח תוכנה):
1. ניסיון ומקצועיות – לפני שאתם נפגשים עם מפתח אפליקציות תבקשו לראות תיק עבודות עדכני של הפרוייקטים האחרונים שבוצעו על ידו. לאחר שהתרשמתם מתיק העבודות שלו והחלטתם שאתם רוצים להתקדם, חשוב להבין ממנו מה באמת הניסיון שלו. במידה והוא לא משתף אתכם בעצמו בניסיון הקודם שלו, חשוב לבדוק כמה שנים יש לו ניסיון בתחום כעצמאי, וכמו כן האם יש לו ניסיון קודם כשכיר בבית תוכנה לפיתוח אפליקציות או בניית אתרים מקצועיים. הסיבה העיקרית היא, שככל שיש למפתח יותר שנות ניסיון הסיכוי שתיתקלו בבלת״מים היא נמוכה כי הוא כבר חווה ופיתח דברים בעבר. בנוסף, כשתקבלו הצעת מחיר תוכלו להשוות בצורה ריאלית ונכונה את המחירים. וכמו שלא הייתם הולכים לעשות ניתוח מעקפים אצל רופא שעכשיו סיים סטאז', רצוי ללכת למפתח שכבר נמצא מספר שנים בתחום בשביל לקבל תוצר יותר איכותי ומקצועי.
2. שפת הפיתוח – בשוק של היום קיימים מגוון שפות פיתוח ובאופן טבעי כל מפתח (למשל מפתח אפליקציות) נמשך לשפת פיתוח שונה. לכן, חשוב שתבדקו מהי שפת הפיתוח המועדפת עליו, ומה הניסיון שלו בפיתוח באותה השפה. לדוגמה: אם אתם רוצים לפתח אפליקציה לאייפון רצוי לפנות למפתח אפליקציות שההתמחות העיקרית שלו היא פיתוח ל-iOS. כי ככל שהוא יותר מומחה בשפת הפיתוח בה הוא בקיא, הוא יידע לפתור בעיות מהר יותר, וסביר שהוא מכיר ויודע את התהליך בהעלאה לחנויות האפליקציות. גם כאן, בדיוק כמו שאם חלילה יש לכם בעיה ברגל, אתם תרצו ללכת לאורתופד מומחה מספר 1 שיוכל לטפל בכם בצורה המקצועית והטובה ביותר, מאשר ללכת לרופא משפחה שההתמחות שלו היא כללית.
3. תנו אמון – חשוב מאוד (לפני שאתם בוחרים מפתח לפיתוח אפליקציות) שתרגישו שאתם מאמינים במפתח ובאמת באמת תעשו את זה. אל תנסו להכתיב לו מהי צורת העבודה הנכונה (כי לכל מפתח אפליקציות או מפתח, בכלל יש דרך עבודה קצת שונה) ואיך הוא צריך לעשות את הדברים. בנוסף, רבים חושבים שאם הם יבקשו מהמפתח "לשתף מסך" כדי שהם יוכלו לראות מה הוא עושה, זה ייתן להם שקט. אף אחד לא אוהב לעבוד (ומעטים מצליחים לעבוד) בצורה שבה הם מרגישים שאין בהם אמון, ולכן אם החלטתם שאתם רוצים להוציא את הפיתוח למיקור חוץ, חשוב להגיע לאדם מקצועי, שזה התפקיד שלו. לכל אחד יש את תחום המומחיות שלו, לכן תיתנו אמון. זה חשוב. זה חשוב שגם תשתפו את המתכנת בחששות ובדאגות שלכם. אם שקיפות היא ערך שחשוב עבורכם אז תשתפו את החשש הזה עם מפתח האפליקציות שלכם.
אצלנו בבית התוכנה לפיתוח אפליקציות לדוגמה, אנחנו יודעים שתהליך פיתוח לוקח זמן, ולכן אנחנו שולחים עידכון שבועי על כל מה שבוצע במהלך השבוע האחרון, ביום קבוע ובשעה קבועה. כל לקוח יודע עוד לפני שמתחיל הפרוייקט, שאצלנו יש שקיפות. הסיבה היא, שתהליך פיתוח הוא תהליך, וחשוב שתרגישו שאתם מעורבים בתהליך ויודעים מה קורה.
4. תהליך עבודה מסודר וברור – חשוב שתבינו את תהליך העבודה של פיתוח האפליקציה כבר מההתחלה. כלומר, חשוב שכאשר אתם פונים אל מפתח אפליקציות, כבר בשלב קבלת הצעת המחיר, תדעו מהי התוצאה בכל שלב, מה המחיר שאתם משלמים עבור כל שלב ומה הולך להיות התוצר בכל אחת מאבני הדרך הללו. כמו כן, אם יש לכם שאלות בשלב הזה, זה הזמן להציף ולשאול. חשוב שתבינו מה "הפלואו" של התהליך. הסיבה העיקרית לכך היא שאם תחשבו שבשלב מסויים אתם תקבלו תוצר שאמור להיראות X, ואז בפועל תקבלו תוצר שנראה Y, ייווצר תסכול רב מחוסר הציפיות על הנעשה. לכן חשוב שתבינו לעומק את כל התהליך ואיך הכל עובד מההתחלה.
5. כימיה אישית – חשוב להבין, תהליך של פיתוח אפליקציה או ארכיטקטורת אתר אינטרנט הוא תהליך שלוקח זמן, ולכן חשוב שתחושו כבר ברגע הראשון שיש כימיה טובה ביניכם לבין מי שעובד לכם על הפרוייקט. לפעמים אדם יכול להיות מאוד מקצועי אבל משהו בתקשורת האישית לא יעבור. חשוב להבין! אתם לוקחים לעצמכם איזשהו "שותף זמני", וכמו בכל שותפות, התקשורת הבינאישית היא חשובה ביותר.
חשוב להבין שתהליך פיתוח אפליקציה הוא תהליך, ולכן חשוב שתהיו זמינים וקשובים לתהליך בכל שלב בדרך. בנוסף, בעת בחירת מפתח לפיתוח אפליקציה חשוב לזכור לא לתת למחיר להיות הפקטור היחיד. בדר"כ שעת פיתוח של מפתח מנוסה נעה בין 250-350 ש"ח לשעת עבודה. אם קיבלתם הצעת מחיר שהיא מאוד זולה ביחס לשוק, חשוב שתבינו על מה יושב הפער. פיתוח כל פטפורמה דיגיטלית הוא לא תהליך פשוט ובשביל לקבל תוצר איכותי שאנשים יאהבו להשתמש בו, המפתח שבונה לכם את המוצר צריך להרגיש שמעריכים אותו על העבודה שלו – ולקבל את שכרו בהתאם.