פיתוח אפליקציות מותנה בשלושה דברים עיקריים: רעיון למוצר (אפליקציה), תקציב וחברת פיתוח. לעתים, ישנם עסקים/יזמים, שבטוחים שרעיון לאפליקציה מספיק ומצדיק את המעבר המיידי לשלב הפיתוח. בפועל, זה לא ממש עובד כך. שלב הפיתוח הוא השלב הסופי, בו מתרגמים את הרעיונות שלכם למוצר מדף – אפליקציה בחנות האפליקציות. מקדימים אותו מספר שלבים שונים, ביניהם כתיבת מסמך אפיון ושני מחקרים בעלי משמעות אדירה: מחקר מתחרים ומחקר משתמשים. מחקרים איכותיים, מקצועיים ויסודיים, יספקו לכם מידע שערכו רב!
אז רגע לפני שאתם יוצאים למסע המרתק והמרגש של פיתוח אפליקציות, דעו מהי חשיבותם של מחקר המתחרים ומחקר המשתמש.
"מדוע המתחרים שלי בכלל רלוונטיים לפיתוח האפליקציה שלי?"
אפשרות אחת העומדת לרשותכם, היא להתעלם לחלוטין מהעובדה כי יש לכם מתחרים. אפשרות נוספת היא לא רק להכיר בעובדה שיש מתחרים, אלא ממש להכיר אותם. מובן כי אינכם צריכים לחקור כל מתחרה בשוק, אלא את אלו שעשויים לספק לכם מידע בעל ערך. אז למה שתרצו בכלל לחקור את המתחרים? מסיבה אחת פשוטה: היכרות עם המתחרים שלכם, תאפשר לכם בהכרח לפתח מוצר טוב יותר.
היכרות מעמיקה ויסודית עם המתחרים, מבססת בעבורכם את התנאים ל-2 דברים עיקריים:
– מציאת בידול מוצרי-עסקי במטרה לבלוט בשוק התחרותי. דוגמא לבידול: גיליתם כי המתחרים שלכם מתנים את השימוש באפליקציה בתשלום. אתם – תוכלו להציע אותה בחינם (גם אם לתקופה קצרה), וכך למשוך אליכם משתמשים. הבידול שלכם: שימוש חינמי!
– זיהוי "חולשות" המתחרים, במטרה לפתח מוצר משופר. כלומר, נסו לצוד "פגמים" בחוויית השימוש / הערך שהמוצר מבקש להעניק, כך שהמוצר שאתם תפתחו יהיה "נקי" מהפגמים האלו – מתקדם ורלוונטי יותר לקהל המשתמשים. לחזור על טעויות המתחרים? זו אפשרות. להימנע מהן? אפשרות טובה הרבה יותר!
קראו גם > כמה עולה לפתח אפליקציה
אתם לא צריכים להכיר את המתחרים, רק "להשתמש" בהם
ההיכרות במקרה הזה אינה מותנית בפגישה פרונטלית, לחיצת ידיים וכוס קפה. הדרך הפשוטה ביותר להכיר מתחרים היא להוריד את האפליקציה שלהם. התנסות באפליקציה תחשוף אתכם לעולמם: הבחירות שהם עשו, שפת המותג שלהם, הערך המרכזי שהם מעניקים, העיצוב והממשק ועוד.
מחקר משתמשים לפני פיתוח אפליקציות – מה זה אומר ומי צריך את זה?
הדבר האחרון שתרצו הוא שהאפליקציה שלכם תנוח על המדף בחנות האפליקציות. מה כן תרצו? שמשתמשים יורידו אותה, ייהנו ממנה, ידרגו אותה ויעודדו את חבריהם להשתמש בה. מכאן, שמחקר משתמש הינו שלב קריטי וחיוני בתהליך פיתוח אפליקציות – עבור כל בעל עסק ואפליקציה.
בכדי לדעת מיהו המשתמש שלכם (כלומר, למי מיועדת האפליקציה?), עליכם לבצע מחקר משתמשים. כשתדעו מיהו אותו משתמש יעד, תוכלו לפתח ולעצב את האפליקציה בהתאם לצרכיו, משאלותיו וציפיותיו. החלטותיכם – בשלב גיבוש הרעיונות ובטח שבפיתוח, יעוצבו ויתקבלו בהתאם ל"פרסונת משתמש" שתגבשו. הנה דוגמא לפרסונה: גבר, בן 33, רווק, בעל השכלה אקדמית, עוסק בהייטק, גר בישראל (יבשת אסיה), מתגורר בתל אביב וחובב ספורט אקסטרימי.