אם אתם בעלי עסקים, בעולם של היום כנראה שכבר הבנתם את הצורך בנוכחות דיגיטלית באונליין. קיימים כיום כמה סוגים של אתרים, החל מדפי נחיתה, אתרי תדמית, קטלוגים וחנויות מקוונת. לכל אחד מהם יש עלות שונה ולכן סביר להניח שכאשר תערכו בירור כמה עולה אתר, יהיה פער בין סוגי האתרים.

כמה עולה להקים חנות מקוונת?

בין אם אתם מוכרים היום מוצר פיזי (משקפיים / בגדים / נעליים / ספרים וכדומה) ובין אם אתם מוכרים מוצר דיגיטלי (קורס שיווק אונליין או כל שירות אחר), סביר להניח שהתגבשה אצלכם ההחלטה להקים חנות מקוונת. ראשית חשוב להבין שבניית חנות מקוונת בנויה ממספר פרמטרים. אבל אם הבסיס שלה בנוי נכון, יש לה סיכוי גבוה יותר להניב הכנסה לשנים ארוכות.

בניית חנות מקוונת באופן עצמאי לעומת בחירת חברת פיתוח או מפתח אפליקציות עצמאי?

לפעמים בעלי עסקים שרוצים לבנות אתר מסחר לעסק שלהם מפחדים שהם עסק קטן מדי בשביל זה, ולא רוצים להשקיע את הסכום במישהו מקצועי שיבנה להם אתר שנראה טוב, שמוכר. אז בבסיס של הדברים, תזכרו תמיד! בחירת איש מקצוע תמיד עדיפה מאשר לעשות לבד. לדוגמה, אם יש לנו חלילה איזושהי בעיה בריאותית, אנחנו לא מתפשרים והולכים לרופא הכי טוב שנוכל למצוא. אותו כלל חייב להיות מה שמכווין אותנו כשהחלטנו לבנות חנות מקוונת. זכרו תמיד, כמו שאם הייתם מקימים חנות פיזית לא הייתם מתפשרים ו"בונים אותה לבד" אלא בוחרים את אנשי המקצוע המובחרים ביותר שיבנו אותה עבורכם, אותו כלל חשוב להטמיע גם לגבי בניית החנות המקוונת שלכם.

מהם הטעויות העיקריות כשבונים חנות מקוונת? 

חשיבה לטווח קצר ולא הארוך – הרבה פעמים בעלי עסקים שומעים שעלות בניית חנות מקוונת מתחילה ממחיר של 20,000 ש"ח, נבהלים ומחליטים ללכת על פתרונות זולים יותר. אז קודם כל בואו נעשה סדר. כשמחליטים להתפשר על המחיר, לרוב זה יבוא לידי ביטוי באיכות. מה קורה לאחר מכן? בעלי עסקים בוחרים ללכת על הפיתרון הזול יותר ואז מגלים שהחנות המקוונת שלהם לא באמת מוכרת. תזכרו תמיד! החנות המקוונת שלכם היא חלק מהפנים של העסק שלכם ואם תהיה לכם נראות דיגיטלית שלא משדרת את העסק שלכם ואת הערכים שלו, אתם עלולים לעשות נזק תדמיתי גדול מאוד לעסק שלכם. לכן, כאשר מחליטים לבנות חנות מקוונת צריך לחשוב לטווח הארוך ולזכור שברגע שהחנות תהיה בנויה בצורה נכונה היא בעלת סיכוי גבוה יותר להשקעה מניבה בטווח הארוך.

איפיון טכני בלבד – לא מעט קרה ששמענו מבעלי עסקים שבנו איזשהו אתר, שהם מרגישים שהוא לא נבנה בהתאם למה שהם כיוונו אליו. למה בעצם זה קורה? כי לרוב מה שקורה זה שהם ישבו עם בונה אתרים וביצעו איפיון טכני בלבד שמבוסס בהרבה מקרים רק על הקטגוריות של החנות, ועל סמך זה יצאו לדרך. כשאתם בוחרים בית תוכנה לבניית חנות מקוונת שימו לב שאתם יושבים עם מנהל הפרוייקט שלכם, מבצעים תיאום ציפיות ובאמת מבינים את התהליך בצורה מדוייקת.

חנות מקוונת שממירה גולשים ללקוחות משלמים – ראשית, כאשר בונים חנות מקוונת המטרה העיקרית והמרכזית שלשמה החלטנו להקים את החנות היא בשביל להגדיל את המכירות של העסק שלנו. לכן, חשוב לזכור שכחלק מהליך האיפיון ובניית ארכיטקטורת האתר, צריך לשבת ולנתח את האסטרטגיה הנכונה שתמיר לנו את הגולשים באתר ללקוחות משלמים. כאשר אנחנו יושבים לבנות חנות אינטרנטית, חשוב לנתח את קהל היעד של העסק (רמז: קהל יעד מדוייק הוא לא כולם). כחלק מבניית חנות מקוונות מוכרת חשוב לנתח את הקהל, להבין מה המעמד הסוציואקונומי שלו, ומה הסיכוי שירכוש את המוצר. למשל: האם החנות פונה בעיקר לגברים / נשים / מה טווח הגילאים שלהם וכו'.

בניית תוכנית שיווקית – כשאנחנו בונים חנות דיגיטלית, חשוב לתכנן את היום שאחרי. בדר"כ סוגי הלקוחות מתחלקים ל-2 קבוצות – אלו שמשקיעים את מרבית התקציב שלהם בבניית החנות בלבד, ואלו שמתפשרים על חנות זולה, ומשקיעים את רוב התקציב שלהם על האסטרטגיה השיווקית. אז כמו בכל דבר בחיים, אף פעם קיצון אינו מומלץ. יחד עם זאת, באמת חייבים לשבת ולתכנן אסטרטגיה שיווקית לאחר בניית החנות, כי אפשרויות הקידום מגוונות. אפשר לפנות לקידום המסורתי (עיתונים / יח"צ / רדיו וכדומה), לבחור מקדם SEO (אורגאני או ממומן) במנועי החיפוש, וגם ברשתות החברתיות, וכמובן ניתן גם לבחור לקדם ע"י משפיענים בתצורות שונות. כשמחליטים לבנות חנות מקוונת, חשוב גם לבנות תוכנית עיסקית ושיווקית לכל התהליך, שמושתת על האסטרטגיה השיווקית של העסק.

חוויית לקוח – כפי שכבר הבנתם, חנות מקוונת מטרתה למכור, לכן חוויית הלקוח באתר היא קריטית. העולם האינטרנטי מלא בשפע של עסקים, וחשוב להבין שהאתר שלכם הוא הפנים שלכם, לכן הוא חייב להיות מסודר, נקי ואמין. אם הלקוח לא מרגיש בטוח בחנות המקוונת שלכם, הוא לא ירגיש בנוח להשאיר פרטים (ובטח לא פרטי אשראי). האתר שלכם חייב להיות מקוון מנקודת המבט של הלקוח. בנוסף, אל תשכחו את הביטוי "אלוהים נמצא בפרטים הקטנים" (הוא לא הומצא לחינם) – חנות מקוונת צריכה להיות מדוייקת ומסודרת בצורה נעימה ונכונה עבור הלקוח שלכם. לכן, כאשר אתם בוחרים בית תוכנה לבניית אתרים מקצועיים, שימו לב אם האיפיון של החנות המקוונת שלכם באמת מדוייק כבר בשלב הטכני – עץ קטגוריות, מוצרים ותוכן. אתר שמקרין סדר ודיוק מקל על המשתמשים שלו למצוא את התוכן שהם מחפשים. זכרו תמיד! חנות מקוונת שמסודרת בצורה טובה, משדרת רצינות, והדבר הזה משליך בעיקר על טיב העסק שלכם, והחשיבה שעומדת מאחורי עסק שמבין ואכפת לו מהלקוחות שלו.

לאחר שהחנות באוויר – האם יש עוד עלויות? 

כמו שציינו מעלה, רבים חושבים שתהליך של בניית חנות מקוונת מתבסס רק על בניית החנות בלבד. אז כמו בכל פרוייקט פיתוח ולמעשה כל פרוייקט בחיים בכלל, אפשר לחלק את הפרוייקט ל-2: החלק הראשון זה התכנון והביצוע, והחלק השני זה התפעול והמשך העבודה. החלוקה של תפעול החנות מתחלקת לשני חלקים: תפעול שוטף ושיווק.

מזה בעצם תפעול שוטף? אז האתר באוויר. מה עכשיו? צריך לנהל אותו, לקדם אותו ולדאוג שנכנסים משתמשים. גם לזה יש עלויות:

  1. שירותי תמיכה – חלק מבעלי העסקים שבונים חנות מקוונת רוצים לתפעל את החנות בעצמם ורק לדעת שבעת הצורך יקבלו תמיכה מבית התוכנה שבנה להם את החנות. אנחנו ב- NPCoding, שמים דגש על המוכנות שלכם בתפעול האתר. בסיום כל בניית חנות מקוונת, אנחנו מעבירים את הלקוחות שלנו הדרכה מסודרת. בנוסף, כל הלקוחות שלנו מקבלים חוברת הדרכה לתפעול האתר שלהם. יחד עם זאת, בחנות שמוכרת ומקדמת את עצמה, תמיד יש "מה לתפעל" – שידרוגים ותוספות, עדכונים, הגדלת אחסון וכמויות, מעקבים ועוד. לכן, אצלנו תוכלו לקבל שירותי תמיכה שוטפים לאחר שהאתר באוויר. במסגרת שירותי התמיכה הלקוחות שלנו יכולים להתקשר אלינו ולקבל תמיכה לכל שאלה, לפתוח קריאות במייל, לקבל הדרכות נוספות, ולקבל בדיקות תקינות ושדרוגים שוטפים. כלומר, יש לכם מעטפת של תמיכה לאחר העלאה לאוויר. שירותי תמיכה בדר"כ עולים כמה מאות שקלים בחודש והם נותנתים לבעל העסק גיבוי והרגשת ביטחון במוצר שלהם.
  2. תחזוקת שרת – החנות המקוונת שלכם מאוחסנת ומנוהלת על שרת. בין אם זה על שרת חיצוני שרכשתם באופן עצמאי, ובין אם זה דרך בית התוכנה שבחרתם. עלות שרת בדר"כ היא כמה עשרות דולרים בחודש. אנחנו מאפשרים ללקוחות שלנו לקבל שירותי שרת דרכנו, וכחלק מהתשלום אנחנו עוקבים ומנטרים את התנועה שמגיעה לאתר, וכמובן אם יש בעיות אז ניתן לטפל בהן באופן מיידי על מנת להבטיח שהאתר שלכם תמיד יקבל תמיכה. כאשר השרת נמצא במקום חיצוני שהלקוח בוחר, עליו לזכור שבעת בעיה כלשהי באתר, הוא יצטרך להתמודד מול חברת האיחסון שבחר באופן עצמאי.
  3.  דומיין – דומיין הוא בעצם הכתובת של האתר שלכם. לדוגמה: www.npcoding.com. זכרו שיש לשלם עבור הדומיין בעת הרכישה, ואם אתם רוצים להמשיך להישאר עם אותה הכתובת, עליכם לחדש את התשלום אחת לשנה (או שנתיים, תלוי בשירות ניהול הדומיין שלכם). בדר"כ עלות הדומיין היא כמה עשרות שקלים בשנה.

הוצאות שיווק? שיווק הוא בעצם שם כולל לכל המעטפת של פירסום העסק שלנו. נניח ויש לכם היום חנות פיזית, כחלק מהשיווק שלה סביר להניח שתפנו בעצם למדיות בהן ניתן לפרסם, כמו רשתות חברתיות, אופליין, נטווריקינג, יח"צ, קידום ע"י משפיענים, קידום בטלוויזיה, שלטי חוצות ועוד. בפועל, חנות מקוונת לא שונה בהגדרה. לכן, כשאתם מחליטים לבנות חנות מקוונת, חשוב לתכנן את האסטרטגיה השיווקית ואת האפיקים השונים והנכונים עבורכם לשיווק. עלויות שיווק לחנות מקוונת הן כמובן מגוונות וכמו בכל דבר, ככל שיש לכם יותר תקציב הרי זה מבורך. יחד עם זאת, זכרו שחשוב לתכנן את התקציב בצורה נכונה ומדוייקת על מנת לראות תוצאות, ולא סתם להיכנס למערבולות של הוצאות מיותרות. היתרון הגדול שהאינטרנט מספק, הוא שכל בעל עסק (אפילו כזה שבנה אתר מסחר לעסק קטן) יכול לקדם ולמכור בצורה אפקטיבית באינטרנט, עם תקציבים של כמה עשרות אלפי שקלים בחודש. בניגוד לעבר שמחסום הפרסום היה הרבה יותר גבוה ולפעמים היה צריך להשקיע כמה מאות אלפי שקלים רק כדי לשים את עצמך באמת בפרונט.

לסיכום והכי חשוב, גם כחלק מתהליך בחירת בית תוכנה (או מפתח אפליקציות / בונה אתרים), אל תתנו למחיר להיות הפקטור היחיד שמוביל אתכם בקבלת ההחלטה. לפעמים הזול עולה יותר! בדר"כ בניית חנות מקוונת טובה תתחיל מעלות של 20,000 ש"ח, אך תפקידה הוא למכור ולהיות בסופו של דבר השקעה מניבה לטווח ארוך שתחזיר את ההשקעה ותגדיל את ההכנסות. לכן, כחלק מתהליך בניית אתר מכירות, חשוב לוודא שמתכננים טוב את האסטרטגיה לבניית האתר, ובונים נכון את הארכיטקטורה לפרוייקט.

תוכן עניינים